Jak leczyć stan zapalny pęcherza.

Główną przyczyną zapalenia pęcherza lub trudności w oddawaniu moczu jest przeważnie nieodpowiednie ubranie i zbyt cienkie obuwie obuwie w czasie gdy mamy chłody. Wynika to z nieodpowiedzialności i panującej mody. Mało która młoda dziewczyna założy pod bluzkę czy sweter bawełniany podkoszulek. Niestety przebywając na zimnie w zbyt cienkim ubraniu przemarzamy. Wielu przypadków w ogóle by nie było gdybyśmy ubierali się ciepło.

Do zakażenia dróg moczowych dochodzi wtedy, gdy rozmnoży się bakteria escherichia coli, która przebywa w jelicie będąc tam niegroźną. Problem powstaje wtedy, gdy przejdzie do Pęcherza moczowego. W konsekwencji dostaje się do pęcherza moczowego i w nim się rozmnaża, powodując zapalenie.

Wszelkie infekcje dróg moczowych przeważnie leczymy antybiotykami. Często taka kuracja nie zawsze jest skuteczna, gdyż czasami bakterie „siedzą” bardzo głęboko w śluzówce pęcherza i opierają się antybiotykom. W takich przypadkach można zastosować kurację łagodnymi środkami naturalnymi.

Od jakiegoś czasu modne stały się kuracje żurawinami. Jagody te zawierają proantocyjaniny, które zapobiegają rozmnażaniu bakterii oraz zapobiegają osadzanie się na ściankach przewodów moczowych i pęcherza. W żurawinie znajduje się duża ilość witaminy C, która potęguje odporność organizmu. Z tego też powodu żurawinę powinniśmy spożywać leczniczo i profilaktycznie, głównie osoby ze skłonnościami do infekcji dróg moczowych. Żurawinę możemy przyjmować w postaci soku lub herbaty, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Żurawiny nie tylko są skuteczne w kuracji zapalenia dróg moczowych. Niszczą również bakterie helicobacter pylori, które są przyczyną powstawania wrzodów żołądka. Zapobiegają też chorobom dziąseł i przyzębia, usuwając nadmiar drobnoustrojów w ustach. Żurawiny zawierają dość dużą ilość flawonoidów, podobnie jak czerwone wino. Związki te zmniejszają ryzyko powstawania zakrzepów, rozszerzają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy.

Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Walenty Nabiał