Jak leczyć cukrzycę

Dochodzi do tego, że schorzenia dręczące ludzi to nasza codzienność. Chorujemy na różne dolegliwości, mimo to, że medycyna zrobiła i robi nadal duże kroki naprzód. Jednak utrapieniem naszych czasów są schorzenia cywilizacyjne. Mowa o schorzeniach układu sercowo - naczyniowego, nowotworowych, cukrzycy i otyłości. Choroby te mają ze sobą dużo wspólnego. Tworzy się bowiem błędne koło, które napędzają powyższe schorzenia. Powikłania ich są groźne dla zdrowia i życia, i niezwykle trudno je wykorzenić. My zajmiemy się cukrzycą.

Schorzenie to nie powstaje jak uważa większość z nas od nadmiernego spożywania cukru pod różnymi postaciami i rezygnacja z jedzenia cukru i słodkich potraw spowoduje ustąpienie choroby. Nic bardziej mylnego, bo gdyby tak faktycznie było, nikt na świecie nie cierpiałby na cukrzycę i jej powikłania. Połowa chorych nie ma pojęcia o swojej chorobie gdyż schorzenie to, podobnie jak miażdżyca, często przebiega bezboleśnie.

Mamy dwa rodzaje cukrzycy. Pierwsza to cukrzyca typu 1, jest insulinozależna. Drugim rodzajem cukrzycy jest cukrzyca typu 2 – insulinoniezależna. Na cukrzycę typu 1 chorują przede wszystkim dzieci i ludzie młodzi. Ten rodzaj choroby to 10 % zachorowań. Na cukrzycę typu 2 zapadają ludzie najczęściej po 40 roku życia i jest to 90% zachorowań. Czasami choroba ta jest przekazywana genetycznie.

Leczenie chorego na cukrzycę jest wielokierunkowe. Podczas leczenia niezwykle ważne jest właściwe odżywianie i aktywność fizyczna. Dobre rezultaty daje ziołolecznictwo. Zioła obniżają poziom cukru we krwi, wydalają szkodliwe produkty metaboliczne i zapobiegają komplikacjom. Najczęstsze powikłania cukrzycy są związane z oczami, nerkami, krążeniem, sercem, układem nerwowym, kończynami dolnymi.

Menu chorego na cukrzycę musi być ubogie w cukier i produkty wytworzone na jego bazie, tłuszcze nasycone. W jadłospisie diabetyka natomiast powinny się znaleźć błonnik, witaminy i minerały. Zapobiegają zaparciom i wielu chorobom. Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać mniejsze porcje lecz częściej. Korzystne jest pieczywo pełnoziarniste, razowe, owoce i warzywa. Alkohol i tłuszcze trzeba zmniejszyć.

Dobrze jest do posiłków dodawać 1 lub 2 duże łyżki otrąb z owsa. Badania naukowe wykazały, że przyjmowanie glukozy razem z błonnikiem owsianym nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi. Sporo ciekawych informacji o cukrzycy, diety cukrzycowej zamieszczono w artykule Sekrety cukrzycy w serwisie Medycyny naturalnej.

Źródło: Poradnik uzdrawiacza – Paweł Glugla