Jak obronić nasz organizm przed nadmiarem cholesterolu

Problemem dzisiejszego świata jest cholesterol, a dokładnie jego nadmiar. Gdy cholesterol jest utrzymywany na normalnym poziomie to wszystko w porządku, bo jest on nam niezbędny do normalnego funkcjonowania naszego organizmu. Wszelkie złogi tłuszczowe, które tworzą się przez nadmiar cholesterolu doprowadzają w konsekwencji do problemów z sercem.

Niebezpieczeństwo, które spowodowane jest za dużym poziomem cholesterolu można zmniejszyć lub wyeliminować odżywiając się zdrowo. Podczas jedzenia nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych nasyconych, zawierających cholesterol – zostaje zahamowana aktywność białkowych receptorów wątroby, która traci możliwość odbierania nadmiaru cholesterolu. Aby zachować zasadę zdrowego odżywiania trzeba jeść dużą ilość warzyw.

Powyższe stwierdzenie potwierdza się w praktyce u Chińczyków. Ich dieta zawiera dużo warzyw i ryżu. Konieczne białko czerpią głównie z roślin, tłuszcze zaś jedzą na surowo. Spożywane jedzenie wzbogacają dużą ilością przypraw roślinnych. Tak przystosowane menu generalnie przeciwdziała podwyższonemu poziomowi cholesterolu, co z kolei zapobiega u nich rozwój miażdżycy.

Musimy wyeliminować spożycie białego cukru, zastępując go miodem, ale w rozsądnej ilości, ograniczyć do minimum wszelkie słodycze, wreszcie ograniczyć dodawanie soli do potraw, zastępując ją po części przyprawami, takimi jak np. kminek, majeranek, bazylia, estragon. Powinniśmy jeść ciemne pieczywo z dodatkiem otrąb, mających białko, mikroelementy i błonnik, co wpływa także korzystnie na proces trawienia. Wyśmienite rezultaty daje też miesięczna kuracja sokiem ze świeżej kapusty.

A przede wszystkim powinno starać się nie doprowadzać do nadwagi. Uprawiać sporty, chodzić na długie spacery. Witamina C normalizuje metabolizm cholesterolu i wymywa nadmiar cholesterolu z tętnic. Obniża go, gdy jest za wysoki i podnosi, gdy jest za niski. Na wydzielanie cholesterolu do układu krążenia stymulujący wpływ mają stresy, nikotyna i kawa, a także spożywanie obfitych posiłków w dużych odstępach czasu.